Friday, May 27, 2011

Amek Kaw! hebat x hebatnye aku

salam dear readers ;)

Baru 10 hari xberada dalam dunia belog, rase mcm setahun tigaplohlapan hari xupdate. xcatwalk. dan sebagainya. sedih teramat T___T. terus orang xnak lawat kaukan. padan ngn muke. mekasih.

Haritu busy sgt dgn hari guru. pastu busy dgn exam week. busy ngn student week. maklumlah dah last week kat skola. menghabiskan mase dgn student tersayang mmg aktiviti terhebat sedunia saat tu. Tapi skang ni dah berada  kat rumah. masa yg senggang ni kene gunekan sebaiknye utk rakan2 blogger yg lebih2 tersayang. rinduunyee korang :-* tee hee..siyess pnye statement. bukan lawak jenaka maharani.

yess berjaya menghabiskan praktikal.yeay! lonjak2. rase gmbira teramat smpai nk timang2 pngetua. HAHA. tapi sedih sbb tgalkan student ;'( sedih sgt2. hari2 terakhir byk sgt habeskan mase ngn dorng. cmne nk tgalkn korangni.waaaa.....

mgu lpas team amekaw terjah sbaak bernam. Amek kaw!  program tv3 baru bkal ganti beng beng boom nnti. student aku yg excted nk pegi. beria ajak ckgu2nye. nti kang bkn korang yg msuk,kitrng ni yg join kang. giler. aku pegi pon dah petang gara-gara dpt kol dr stdnt mngatakan berita hebat. cikgu, final tiga2 bdk SSB. walawehhhh! dasyat tenuk r korang! xleh jadini. studnt aku sume yg dpt final. kene pegi tuk bg skongan dan kata-kata semangat. *padahal dah tau dorng nk dpt RM1000 baru nak pegi bg skongan. hampeh pnye cikgu. nmpak sgt ade udang di sebalik char kuey teaw  -_____-


rompak dr FB en.amekaw ;P halalkan la ye.



ikot temakan akuni.hebat x hebat x. yg tgh tu berpeace tu juara. Hafezsham! 
yeay.'ape-apejelah yg penting aku menang'! die pnye trademark.


saat2 dibaling ke udara.yo yo oo


teruja sbb stdnt aku baek lpas dpt angrah trus bgi kat aku.terharu :')
walopon pegangkan je.haha


seorng lagi student ssb yg xberjaya ke prgkat akhir.haha.soryy hazimm...
rompak jgk dari en.amekaw.


ini nazdmi.my ssb student also.wahh bangga.


bertuahnye mnjadi ckgu yg berjaya mndidik mereka sehingga berjaya ke tahap ini
*bajet giler padahal xbt papepon*.HAHAHAHA


PEACE yoo!

hebat xhebat....hebat,hebat,wah hebat,wah wah,hebat hebat yeah...!!!


video


Saturday, May 14, 2011

Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara. Tulus giler tajuk entry.

Salam dear readers;)


Berikut adalah punca2 mengapa saya tidak update blog setelah sekian lama. sekima .:

Ye tahu..tak update dah nak msuk 2 minggu..-__-. sedar diri. Bukan sengaja. FB pon tgk 3 hari skali je. ok.kesiankan? Busy sangat2. start mnggu ni bdk2 exam.Budak yg exam kau plak yg cibuk kan? yela. sehari jaga 3 kelas exam.

bntot xpanas lagi duduk kat bilik guru dah kene bt warmup lagi nak jga next class. bukan bntot je yg xslesa, hati pon cam xstabil gara-gara risau memikirkan kanak-kanak riang aku dapat jawab exam ke tidak. betul2 terganggu seluruh jiwa raga. gile ah kau.

Bukan pasal exam je jiwa aku gusar. ayat cam nak mkan selipar. 16 mei isnin ni hari yang teramat bermakna dalam hidup aku. sekali lagi ayat nak makan terompah. lagi bermakna aku yg kene handle hari gru tu nanti. actually sume guru praktikal. aku amik bhgian perasmian ngn persembahan.

first2 nak buat tarian bollywoodlah koreawood lah hapelah tp direject ;( kecewa tahap cipan. xle blah punye skola. x open minded betol. kate suh buat gempak2. pentomen pon reject. sedih. malas nak beria dah. nak bt tema back to school. cool kan? tp cikgu2 ni xnak.mana nak caribaju skola bagai.pkaijela baju putih kain batik sangkut botol air kat leher.senang. tp bg tema glamourous pandai plak beli baju beribu riban. camtulah. redha. sakngni tema : cincaibancai.

alasan paling common yg aku rase korang dah nek mnyampah dan rase nak baling aku gune duster : bb buat hal. -_-".  betullah. tiga bb kat umah sume xleh pakai. mslah gelombang kot. ckpjela xbayar kan. -___-. kat skola pon nak on9 xde mse langsung. 2 mgu ni mcm xde life. sabtu ahad pon kene abadikan diri kat skola. malamni mber bwk bb. gembira.tee hee heee. cilok jap nak update blog tuk korang. sile terharu.

Lastly, nak ucapkan selamat hari guru buat cikgu-ckgu saya yg mengajar di SMK Agaseh Lahad datu sabah dan  SMK muadzam shah pahang, buat semua rakan-rakan yang seangakatan, dan juga semua guru-guru :)
Guru penjana transformasi pendidikan negara "

p/s : studentku, cikgu xmtk byk pon,  bmw pon ok.

Monday, May 2, 2011

Cara nak kaber ke*malu*an bile terjatuh tergolek terlentang.

Salam dear readers :)

"omakkk kau terjatuh tergolek depan mamat aku dok ayat dari taon lepas."


Ini bukan iklan smartshop. Ini iklan "pabila kau jatuh, camne kau nak kaber kemaluan *eh ke...maluunyean kau?" Sini aku bimbing.

1. Situasi pertama : Lalu depan perhimpunan pes time nak g amek hadiah.

Dahla dgn kembang kempis hdung xhengat sbb gembira pnye pasal nak amek hadiah kali pertma.padahal menang teka silang kate anjuran kelas je pon. Pabila berlakulah situasi dimane korang trjatuh di depan perhmpunan atau di atas pentas, sile pastikan jgn bgun2 dah. dalam ertikata lain. buat2 pengsan. nescaya kalau korang dgil dok bgn jgk kompem, akan bergemalalah ketawa riang semua pelajar sekolah menengah keb tuttttt khas utk kau. Ataupon kompem, esok terpampang muke kau besar gedabak dalam utusan rasmi sekolah. Biar mereka gelabah melihat kau pengsan jap. nak geledah seluruh anggota bdn kau pon bt2 xtauje. nanti dah kat bilik kebajikan korang bt2 bgnla dalam keadaan lemah gemalai sambil berkata " dimanakah saya" dgn muke inosen skali. hadiah tu kire settle tepijela oke.

2. Situasi kedua : Lalu depan mak mertua time nak bawak air.

Pabila berlaku situasi jatuh di hadapan mak mertua mesti korang kate oh damnnnnnnn mangkuk tingkat makcik suraya betulla. what the jatuh depan mak daniel ni? shiritt betulla. Pastikan lepas jatuh jangan segera bangun. pandang ke dalam mate mak daniel tu dengan mate ala2 berkaca. bukan nangis. tapi sayu je..dengan harapan mak daniel akan berkate " eh angelina, awat ni jatuh2 ni, saket ka,mai makcik tgk tang mana yg luka.haishh daniel pi amek ubat cap kaki lima sat kat dalam bonet keta.angelin anggelin, pasaipala hang kalut sgtni,xpa makcik tetap sayangg kat hang no.siann dia."

3. Situasi ketiga : Sedang dating buat kali pertama

Namepon kali ptama kan dah sure sure la nak makan pon sesuap makan mase 15 minit. apelagi kalau jtuh dpn boypren korang. Kasut pakai dah 4 inci dah pnye nak nampak mcm model pnye psal. Tetibe terjatuh plak. Bile jadi macamni, jgn gelabah xhengat. cool je. walaupon xsaket mnepon tapi ckp aduhh,saketnye kukukakikiriku.aduh. pastikan muke jgn gedik jgn mtk penampar dan sebagainye. plizz buat muke btul2 saket walau anda tgh berlakon. nak bgn pon ssh. terus boypren anda xjadi nak bantai gelak sembunyi2.mesti rasa simpati menguasai diri. lepastu terus cakap, honeyy,xlaratla peah nak jalan dah.saket sgtni..gerenti boypren korang akan kate " xpela honey peah, kite dok kat kusi tu rehat kjap.japgi papi anta honey peah balik yeh.*apsal cam geli semacam je aku bg kata ganti nama diri mereka ni*

4. Situasi keempat : Jatuh tangga  library sambil terguling-guling.

Emm..camanela korang leh jatuh smpi terguling2 ni? xpasal2 aku kene buat entry.susah gakni. tapi aku penah nampak sorang jadi camni. hihihi.upss soryy. tergelak. tapi siyes kelakar. tapi lepastu kesian pon ade. camnepon salute la dgn bdktu. sbb die terus bangun xckp byk, terus jalan laju2 menghilangkan diri entah ke mane. semua org mcm....tergamam. siyes tergamam. xckp ape. xsempat nak ketawa! itu yg penting. dan kami tertanya siapakah gerangan beliau..sebab kejadian berlaku sgt pantas. waktu aksi terguling2 plak, laju sgt xnmpak muke. so, kalau terjadi begini,ikotla style mamat ni oke. pantas bertindak.

5 : Situasi kelima : Cikgu tengah mengajar jatuh tergulik terlanggar tangga pentas yang diletakkan di dalam bilik darjah.

nak gelak la bole x? ini kisah benar lagi benar. berlaku time aku darjah 6. cikgu sains. name nor...( nama dirahsiakan ) tgk, aku ingt lagi taw. timetu die buat garisan panjngg sgt dri hujung smpai hujung. timetu sek aku xde dewan besar gedabak. dewan pon masih gune kelas. kalau ade pape event bukak kelas jadikan dewan. kelas aku paling hujung.tempat letak pentas la. so tangga pentas bermastautin kat dlm kelas aku. cikgutu xpasan tangga kat blkng die. sile bayangkan. die membelakngkan tngga tu smbil jalan kebelakang menuju ke tangga. lajuuu gilerrr xsempat nk sound2 cikguuuu, ja........haa xsmpat.die jatuh kebelakang pastu tergolek kebwah. HAHAHAHAHAHA.dgn xde sivik nye kami sekelas ketawa berdekah-dekah kalau ade petir time tu dah kene panah dh kurang ajar btol gelakkan cikgu. ala namepon pramatang -_-.baru djah 6 kot.tapi siyess kelakar. cikgu tu bgn pastu gelak jgk tp cket je. terus die ngajar cam bese,.tetibe bertukar grng laktu suh diam.  nak bt camne? simpanla gelak pas abes kelas. ketawala kau puas2.tp oke ape. xdelah kalo kau kat tmpat ckgu tu rase tebal berinci2 lagi kalo student xbenti gelakkan. jadi,perubahan watak perlu dilaksanakan semaksimum mungkin.

Situasi keenam : Jatuh dalam kelas org laen gara2 bertembung dengan kawan-kawan.

Biasa terjadi dekat bebudak pompuan. berlaku di situasi sebenar jgk sbb jadi kat student aku.hahahaha. ok xlawak.ini sryes.camne bole jadi time kelas kau ni. tau dek pengetua xke kene buang skola 44 hari. adeke? timetu aku baruuuuje melangkahkan kaki dlm kelas. baruuuu je. pelanggaran berlaku di saat kaki kanan menjejakkan lantai. uit. what happen?? tnyeku dengan bajet sekali. kuat jugakla die trjatuh sbb cam berbunyike.kihkih. tgk2 budak berkerumun. eh xde yg gelakpon? hdkjahdagdhagjhak.maila aku pon nak gelak sama. dtg2 je NANGES!. apsal plak bdkni nanges plakni.dah beso2 pon nak nges.haishh.form 4 kot. bile org tnye xjwb.cngkung smbil ngis dan tutop muke.mulela yg len2 mengandaikan mcm2 seperti belakng die saket cikgu trkene meja. akupon dok usap2 die pnye belakang.nak angkat tp xnk bgn.awat? sudah. aku rase cam bdn die kremm. aku mule cuak. angkat lagi xmaw bgn. dalam 15 minit camtu bru angkat pelan2 bdk2 papah bwk p kelas die. bile aku msuk kelas die esok arinye, die kate, si minah ni cikgu buat saye jatuh.saya marah kat die.xsaket papepon. -_-". what the chicken chop. kalau yepon nak kaber diri kau jgnla buat aku gelabah xtentu hala .

aku ajar org menipu tp aku tertipu dgn kaedah mengkaber diri dari jatuh.damn.

oleh itu, kalau hendak melakukan perkara-perkara die atas, sile kuatkan semangat. -_-.

Sunday, May 1, 2011

Cita-cita aku nak buat replika kapal UFO letak sebelah umah.kau ado?

Salam dear readers,

 gambar xde kene mengena ngn entry -_-

Selamat Hari Buruh. sat...

Selamat Hari Pekerja. Lebih enak dan lazat didengar. Buruh cam utk buruhje bercuti. tak adil. Sume org tau 1 mei merupakan hari cuti sedunia. memandangkan harini hari ahad, oleh itu cuti jatuh pada hari esok. Gembira yang teramat. knpe? mari aku terangkan.

Kalau dulu yg aku tau bile hari pekerja je mesti cuti. Bile cuti aku xyah g skolah. ataupon xyah pgi kelas. Aku xpenah ucap pada sape2 pon. Tapi harini aku ucap kat sume orang. sebab aku dah keje. haha. padahal baruje praktikal -_-". 

Main pointnye disini.chehh macam krgan. aku nak tanye korang sumela sape2 yg belom bercita-cita,ataupon sudah bercita-cita, atau masih mnympan angan cita-cita yg tinggi, apakah cite2 azali korang? cam xbetolje ape aku ckpni. wateberla. yg ade dlm serebrum korang skngni adelah cte2 kerana minat atau cte2 mak bapak atau mngikut keprluan pekerjaan saat ini.

Meh nak habaq mai cta2 nelly ixora si bajet sedunia ni.

Masa kehidupan alam kanak-kanak dulu cite2 aku xpenah berubah langsung. asal ckgu tnyeje itu,asal isi borang tah pape cikgu suh isi ade mtk cita-cita aku bubuh itu. nak tau? ahli astronomi. wakakaka.gelaklah. gile hebat der aku pilih cte2.mane maen cikgu, doktor, polisla pramugarila .*erk. camnela kanak-kanak yg kecil lagi comel satu ketika dulu ni bole memikirkan cte2 yg sebegitu rupa.konpius.

 abu : mamat, kau suke bintang kaler ape?
mamat : kauni bongokla. bintang mane ade kaler.

aku sendiri xtau bende alah ape yg aku ckpkan tu tapi yg aku tau dulu aku sukeee sgt tgk bintang. setahu aku kje tu mcm kaji2 planetla.dapat jumpe makhluk asing.ufo -_-. loser.

Sehinggakan dlm pikiran aku waktutu kalaula ade org nak amek sukarelawan kanak2 naik ke bulan, aku nak apply. hahahahahahaha. kau ingt ni mcm keja2 sukarela bantu mangsa tsunami kat acheh??

Akupon xsure bile ade org hentak kepala aku bg tersedar cket. Terus ubah cite2 jadi usahawan wanita berjaya. Still xley blah kot akuni. xsngke dah jadi bajet dari kecik kecik.malu pada orang ramai. haishh.T____T. tapi yg pasti no 2 no 3 diisikan dgn cikgu dan jururawat. oh my...kenapela kau begini nelly ixora?

Lepas dpt result SPM yang langsung xley nak dibanggakan tu,dgn riak dan takburnye aku apply IPTA. sekali lagi aku bajet dapat. tapi...mmg dapatpon..BHAHAHA. Uitm kat Kota kinabalu Sabah. Jauhnye T__T. dah kompem mak ayah xbg. bukan sebab tuje,maybe sbb kos yg aku isi sangatlah xmmberangsangkan otak dan minda. dan kelihatan kelam dalam pasaran pekerjaan. Kenapalah aku bubuh ikut suke aku. Sekali lagi aku pasrah. Rase dunia gelap gelita bile kne masuk form 6. .

Dahla msetu kebencian tahap dewa pada emmm aaa lololoo *cikgu* -_-. Mungkin terkena "tulah" atau "badi" atau apa saje korang nak kate sile katekan sekarang jgn esok,jgn lusa. sumetu ade cite disebaliknye tapi xmawla cte2 lagi bnde dah lopeh jgn dikonang. Mendpat result yg walah sewaktu stpm, menempatkan aku kat upsi. damn. mesti korang kate dh xske ckgu npe apply upsi kan?

Inilah yang dinamakan cte mak ayah. actually cte2 mak.-_-.time kasihhh emakkk. 2 kali aku isi borang IPTA xde melekat name upsi pon. 2 kali jgk mak aku check dan keciwa kerana aku xletakkan upsi di petak kosong. Lalu, dengan rase berat hati lagi berjiwa kacau, aku laksanakan harapan bonda di borang yg ketiga. dengan harapan pat pat sikulipat jgnlah aku dapat. T___T

Nak masuk upsi bukan senang. bukan macam ipta laen. kene melalui 2 ujian / tahap. ujian pertama dinamakan Medsi. ala its like kau hadap 100 200 soklan yg berkaitan hidup kau sendri dan jawabla secara jujur. senangkan? susah actually.nak berlaku jujur tapi tuhan yg kawal minda dan hati kau waktutu. Aku cube menipu. tapi menipu dgn harapan aku xlepas. aku kategori baik ke jahat? tell me tell me tetetetettelm me.* versi wonder girl.

Kawan aku apply 4 kos kat upsi.maksudnye beliau mmg beharap gile babeng dpt msuk upsilakan. masetu ujian upsi die jawab sebelah aku.aku siap 10 mnit je. die satu jam bru siap. punyelah nak telek pastikan betul2 jawapan tu tepat dan mantap. aku men tibaije sbb xbersungguh2 pon. sekali bile diumumkan keputusan yg lepas tuk temuduga plak, name aku ade, name die xde -___-. cmne leh jdi cmni??? dah takdir. tmuduga plak kat kelantan.gile jauh. memangis pegi sbb kene mnyusahkan mak bpk mnghantar sebgitu jauh demi tempat yg aku xhingin nak masuk. *padahal mak ayh aku hepije time pegi*

Time interbiu, cket pnye tah pape aku jawab. ingt lagi orgtu kate " saya xrase awak nak jdi cikgu" aku senyum jeeee..teee heeeee.rase riakla konontu sbb org tu tau. Bajet xmatangla kau minah. Tibanya waktu keputusan kuar, bapak aku nak bt surprisela konon2. die bg aku byk sgt kertas A4 kosong. die ckp carikan ape bnde tah kat ctu. sekali aku kuis2,......................damnnnnnnnnnn giler......................surat tawaran UPSI.menangis sekali lagi.konyok kertas trus msuk blik.*menyesal sbnarnye bt cmtu* T____T

dah xyah ckp byk pasal ygtu, yg penting skang ni sumenye dah berlaku.mungkin rezeki aku kat sni. skang aku pelajar akhir kat Universiti Pendidikan Sultan Idris. ataupon dengan istilah sedang berpraktikal di sebuah sekolah menengah di selangor. dah nak abespon.gembira ;D semuanya berjalan lancar. dah mule berjinak-jinak menyukai student dan sekolah. Lepas abes praktikal, n before tgu konvo bulan 7 ni aku nk apply GSST kat sekolah area2 johor. dapat gaji masyukkkk...haha. xdela aku berpoya2 lagi.



barulah bole ucap hari pekerja. skang dh keje tapi xdak gaji..sedih tahap dewa.;( kene ikat perut jimat PTPTN.padahal pagi petang siang malam mkn xhengat -_-".Bajetnyeeeeee.

Korang lak cmne? ctela jgk perihal cte2 jadian korang. leh wat entry.leh link kat aku. leh aku bace ;) leh aku expose cte yg best2 ;D waaaa udah lebihh akuni ;P

Thnks for bace bace. babai korangggg

p/s : malamni kegiatan catwalking akan dilancarkan secara beria ria. sebelom2 ni beria jew. mane2 blog yg nak diterjah jgn segan dan silu.aku mmg suke bajet catwalk kat blog org. stiap entry akan kubace dgn syahdunye.sekian.